Eminin web
  • O MENI
  • BLOG
  • KONTAKT
Home / ISO 14001 / AKTIVNOSTI ZA ODREĐIVANJE RIZIKA I PRILIKA – Zahtjev 6.1 ISO 9001:2015; 14001:2015

AKTIVNOSTI ZA ODREĐIVANJE RIZIKA I PRILIKA – Zahtjev 6.1 ISO 9001:2015; 14001:2015

AKTIVNOSTI ZA ODREĐIVANJE RIZIKA I PRILIKA – Zahtjev 6.1 ISO 9001:2015; 14001:2015

AKTIVNOSTI ZA ODREĐIVANJE RIZIKA I PRILIKA – Zahtjev 6.1 ISO 9001:2015; 14001:2015

By Emina Ademi inISO 14001, ISO 9001

Za svaku organizaciju od vitalne je važnosti određivanje i analiza rizika i prilika. Prema normama ISO 9001:2015 i 14001:2015, rizik je definiran kao utjecaj neizvjesnosti na očekivani rezultat.

Identifikacija rizika

Metodologija identifikacije rizika i prilika mora biti konzistentna i efektivna. U tablici ispod navedene su različite mogućnosti koje organizacija ima nakon uspješne identifikacije ovih parametara.

Rizici
  • eliminiranje izvora rizika
  • utjecanje na promjenu vjerojatnosti ili posljedice rizika
  • izbjegavanje rizika
  • podjela rizika
  • preuzimanje rizika kako bi se ostvarila prilika
  • raspodjela rizika na temelju informirane odluke
Prilike
  • usvajanje novih praksi
  • lansiranje novih proizvoda i usluga
  • otvaranje novih tržišta
  • segmentacija novih kupaca
  • izgradnja partnerstava
  • upotreba novih tehnologija
upravljanje rizicima

Što sve planirati?

  • Radnje za obradu rizika i prilika
  • Integriranje i implementaciju radnji za obradu rizika i prilika u procese sustava upravljanja kvalitetom
  • Vrednovanje djelotvornosti radnji za obradu rizika i prilika

Sve radnje koje se poduzimaju kako bi se obradili rizici i prilike moraju biti proporcionalne potencijalnom utjecaju na sukladnost proizvoda i usluga.

Primjer iz prakse

Često se događa da proizvod za kojim su neki kupci iskazali interes organizacija nema u svojem proizvodnom i prodajnom asortimanu. Bez tog proizvoda moguće je izgubiti postojeće kupce, a ujedno se povećava rizik da se neće moći privući nove kupce.

Ulaganje u novi proizvod je poslovna prilika. Potrebno je razviti takav proizvod koji će zadovoljiti potrebe postojećih i potencijalnih kupaca.

Novi proizvod je potencijalni gubitak dobiti, ali isto tako i potencijalni dobitak. Ako rizici nisu dobro detektirani i razrađeni, može se pojaviti niz problema zbog kojih bi uvođenje novog proizvoda moglo postati financijski i organizacijski zahtjevno. Zato je važno imati akcijski plan za rizike i prilike.

analiza koristi i rizika

Korisne aktivnosti za određivanje rizika i prilika

  1. Kontinuirana provjera SWOT analize (eng. Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Uobičajeno se koristi kao alat za planiranje. Njome se analizira poslovanje, resursi i poslovno okruženje, kroz ključne unutarnje prednosti i slabosti, te vanjske prilike i prijetnje.
  2. Redoviti „brainstorming“ na sastancima timova. To je kreativna tehnika kojom se spontano identificiraju rizici. U poticajnom okruženju, u kojem nema netočnih odgovora, dobivaju se vrlo korisne informacije.
  3. Kontinuirana analiza rizika i prilika na sastancima menadžmenta.
  4. Participacija svih sudionika u detektiranju rizika i prilika.
  5. Analiza procesa – pomaže unaprijediti poslovne aktivnosti postojećih poslovnih procesa.
  6. Radne grupe – korisne su za izradu detaljnih informacija o rizicima, uzrocima i posljedicama.
  7. Organizacijski upitnici – njima se prikupljaju podaci o rizicima.
  8. Izrada scenarija – obično se izrađuju krajnji, negativni scenariji vezani za utjecaj rizika. Isto tako, moguće je razvijati pozitivne scenarije koje donose prilike.
  9. Korištenje iskustvenog i dokumentiranog korporativnog znanja – analiza povijesnih podataka unutar organizacije može pomoći identifikaciji budućih rizika i prilika.

Upravljanje rizicima i prilikama je kreativan proces unatoč svojoj formalnoj prirodi. Uključuje prepoznavanje, procjenu i ublažavanje utjecaja rizičnog događaja s jedne strane i maksimiziranje prilike s druge strane.

Rizici se mogu ublažiti izradom i implementacijom planova za izbjegavanje, prijenos, dijeljenje i smanjenje rizika.

donošenje odluka kod upravljanja rizicima

Preuzmite svoj privitak

Lista pitanja za provedbu internog audita (zahtjev 6.1 – ISO 9001:2015)

    Više informacija kako skupljamo, obrađujemo i štitimo Vaše osobne podatke dostupne u našim Pravilima Privatnosti.

    36
    Like this post
    • DOKUMENTIRANE INFORMACIJE U ISO NORMAMA - Zahtjev 7.5 ISO 9001:2015; 14001:2015
      Previous PostDOKUMENTIRANE INFORMACIJE U ISO NORMAMA - Zahtjev 7.5 ISO 9001:2015; 14001:2015
    • Next PostVOĐENJE - Zahtjev 5 ISO 14001:2015
      DOKUMENTIRANE INFORMACIJE U ISO NORMAMA - Zahtjev 7.5 ISO 9001:2015; 14001:2015

    © Emina Ademi, 2020

    Copy
    Ova stranica koristi kolačiće kako bi poboljšala vaše iskustvo. Pretpostaviti ćemo da ste suglasni s navedenim kolačićima, no možete slobodno odbiti spremanje bilo kakvih podataka. Pravila privatnostiPostavke kolačićaPRIHVATI

    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.